‹ Alle specialismen

Gynaecologie

Gynaecologie & Verloskunde

Het specialisme Gynaecologie verricht onderzoeken en behandelingen aan de vrouwelijke geslachtsorganen. Zowel inwendig als uitwendig: bij het uitwendig onderzoek voelt de gynaecoloog aan de buik en bekijkt de uitwendige geslachtsorganen. Bij het inwendig onderzoek bekijkt de gynaecoloog met behulp van een ‘spreider’ de schede en de baarmoedermond, en wordt inwendig gevoeld naar de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken.

Verder begeleidt een gynaecoloog vrouwen die tijdens de zwangerschap medisch toezicht nodig hebben. Dit kan zijn omdat de vrouw een (te) hoge bloeddruk heeft of omdat is bepaald dat een keizersnede nodig is. Dit is het onderdeel Verloskunde van de Gynaecologie.

Voortplantingsgeneeskunde

Ook vrouwen die problemen hebben met zwanger worden, kunnen bij de gynaecoloog terecht. Dit stuk van de Gynaecologie heet Fertiliteit/Voortplantingsgeneeskunde. Hier wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak en gekeken welke behandelingen mogelijk zijn om zwanger te kunnen worden.

En als laatste kunnen vrouwen bij de Gynaecologie terecht met seksuele vragen/problemen. Dit stuk van de Gynaecologie heet de Medische Seksuologie.

Borstvoedingscertificaat

Op de afdelingen Verloskunde, Neonatologie en de zuigelingenafdeling MCU1 van het Juliana Kinderziekenhuis wordt gewerkt volgens de 10 vuistregels voor het welslagen van borstvoeding. Deze regels zijn opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF. Het HagaZiekenhuis is door deze werkwijze in het bezit van het WHO Unicef certificaat Zorg voor Borstvoeding

borstvoedingscertificaat_300x83

Specialisten