‹ Alle specialismen

Neurologie

Neurologie is het specialisme dat zich bezighoudt met de diagnose en behandeling van aandoeningen aan het zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg, zenuwen) en spieren.

Bij een verwijzing naar een neuroloog is er vaak behoefte aan nader onderzoek van klachten op het terrein van het zenuwstelsel en spieren. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij pijn, tintelingen, klachten van het geheugen, moeite met spreken, loop- en bewegingsstoornissen, duizeligheid, slaapstoornissen, zwakte van de spieren of verlammingsverschijnselen.

De neuroloog houdt zich bezig met het voorkomen en behandelen van aandoeningen van het zenuwstelsel. Denk hierbij aan onder meer hoofdpijn, epilepsie, beroerte, dementie, Parkinson, multiple sclerosis (MS) en spier- en zenuwziekten.

Samenwerking

Bij veel van deze aandoeningen is een nauwe samenwerking met andere specialismen en ondersteuners zoals neuroradiologie, neurochirurgie, klinische neurofysiologie, neuropsychologie en fysiotherapie. De laatste jaren heeft het specialisme neurologie een snelle ontwikkeling doorgemaakt, waardoor vele nieuwe effectieve(re) behandelingen mogelijk zijn, zoals een trombolyse bij een beroerte of een diepe hersenstimulatie bij de ziekte van Parkinson.

Binnen het Hagaziekenhuis werken tien neurologen in maatschapsverband samen. De neurologen hebben naast het uitoefenen van de algemene neurologie hun eigen aandachtsgebieden. De afdeling neurologie verzorgt de opleiding tot neuroloog aan arts-assistenten in opleiding, de opleiding tot basisarts aan co-assistenten en leidt tevens Spoedeisende Hulp artsen op.

Specialisten