‹ Alle specialismen

Interne geneeskunde en reumatologie

Het specialisme Interne Geneeskunde houdt zich bezig met het voorkomen, onderzoeken en behandelen van ziekten van interne (inwendige) organen. Denk hierbij aan het hart, de longen, lever, nieren, maag en darmen, klieren, maar ook aan gewrichten en bloed.

Een arts die zich heeft gespecialiseerd in Interne Geneeskunde heet een internist. Dit is de enige specialist in het ziekenhuis, die een patiƫnt als geheel onderzoekt en beschouwt.

Iedere internist heeft zich weer verder gespecialiseerd in bijvoorbeeld: oncologie (kanker), diabetologie (suikerziekte), hematologie (bloedziekten), endocrinologie (stofwisselingziekten), vasculaire geneeskunde (bloedvaten), nefrologie (nierziekten) of intensive care (intensieve zorg).

Interne Geneeskunde in het HagaZiekenhuis heeft verschillende poliklinieken:

Reumatologie en Maag-Darm-Lever ziekten vallen ook onder Interne Geneeskunde, maar zijn in het HagaZiekenhuis apart georganiseerd.

Keurmerken

Interne Geneeskunde is in het bezit van de ESMO accreditatie.

 

Reumatologie

Het specialisme Reumatologie behandelt patiƫnten met reuma. Reuma is een verzamelnaam voor circa 200 verschillende reumatische ziekten zoals ontstekingen van spieren, pezen, gewrichten, botten en/of inwendige organen.

Deze reumatische ziekten kunnen worden onderverdeeld in de groepen:

  • Ontstekingsreuma: artritis (gewrichtsontsteking) en bindweefsel- of systeemziekten (naast gewrichtsontstekingen ook ontstekingen van ogen, bloedvaten, huid en interne organen)
  • Artrose (gewrichtsslijtage)
  • Weke delen-reuma (ziekten van pezen, peesaanhechtingen, banden, slijmbeurzen en spieren)

Specialisten