‹ Alle specialismen

Pathologie

Pathologie (ziekteleer)

Pathologie betekent ziekteleer en bestudeert het ontstaan en het verloop van ziekten. Om dit te kunnen doen, onderzoekt de patholoog menselijk weefsel, cellen en/of lichaamsvocht. Dit heeft ook lichaamsmateriaal. Het onderzoek leidt tot een diagnose op basis waarvan een behandeling kan worden geadviseerd.

Voorbeelden lichaamsmateriaal
• een klein stukje uit de huid van de borstklier of een ander deel van het lichaam
• een tumor of een ontstoken deel van bijvoorbeeld de darm dat is verwijderd tijdens   een operatie
• lichaamsvocht uit een wond
• cellen uit de baarmoederhals (een uitstrijkje)

De patholoog gebruikt diverse technieken om lichaamsmateriaal te onderzoeken. Deze technieken variëren van een inspectie met het blote oog tot een microscopisch geavanceerd onderzoek.

Wanneer is de uitslag van het onderzoek bekend?

De gemiddelde onderzoeksduur bedraagt 3 werkdagen, met uitzondering van speciale onderzoeken.

Opleiding

De afdeling Pathologie verzorgt de B-opleiding voor pathologie. Het laboratorium van de afdeling Pathologie voert het ISO 15189 certificaat. Dit certificaat is gericht op het kwaliteitssysteem en de aantoonbaarheid van de administratieve borging hiervan.

 Uitslagen

Uitslagen van de onderzoeken die door de afdeling Pathologie worden gedaan worden doorgegeven aan de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. De afdeling Pathologie geeft geen uitslagen door aan patiënten. Wilt u meer weten over een uitslag dan kunt u dus contact opnemen met uw behandelend arts.

Specialisten